Fandrake gör Spelet om Allsvenskan

 
Nästa år får svenska fotbollsfans sin egen motsvarighet till strategiklassikern Risk.

Det svenska förlaget Fandrake lanserar under 2021 Spelet om Allsvenskan, ett taktiskt och underhållande brädspel som riktar sig till alla fotbollsälskande vinnarskallar i vårt avlånga land.

Spelet om Allsvenskan möjliggörs genom ett licensavtal mellan intresseorganisationen Svensk Elitfotboll och Fandrake AB. SEF:s licenspengar delas sedan ut till klubbarna.

Spelet om Allsvenskan innehåller samtliga 16 elitklubbar som kvalificerar sig för Allsvenskan 2021, och omgångarna i spelet följer verklighetens matchschema.

 

 


Ja, jag vill veta mer om detta spel!

  
 


  
Spelet om Allsvenskan illustreras av Karl Johnsson som tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skapat de hyllade serieromanerna om vikingakvinnan Vei. Karl Johnsson debuterade 2010 med skräckserien Mara från Ulthar och har även tecknat för Fantomen. Bilderna i Spelet om Allsvenskan har inspirerats av klassiska, svenska sportillustrationer från tidningar som exempelvis Rekordmagasinet och Buster.

Illustration till Spelet om Allsvenskan av Karl Johnsson. Samtliga lag kommer att presenteras visuellt på spelets kort och övriga komponenter.

 

“Spelet om Allsvenskan är ett fartfyllt och strategiskt sällskapsspel med dig på tränarbänken. För första gången har du möjlighet att själv spela Allsvenskan runt bordet med dina vänner – och se till att resultaten och spelet går din väg. Vi utlovar spännande matcher mellan rivaliserande lag och heta känslor bland spelarna”, säger Jimmy Wilhelmsson som är spelets konstruktör.

“Detta kommer att bli de svenska fotbollsfansens motsvarighet till strategiklassikern Risk. Grundreglerna är medvetet enkla, men det krävs taktik genom hela säsongen. Det gäller att spara på krafterna till de verkligt viktiga matcherna och vara kylig och beräknande när det hettar till”, säger Fandrakes vd Orvar Säfström.

“Spelet om Allsvenskan breddar vår verksamhet och kommer att tillföra ännu en dimension till intresset runt vår inhemska fotboll. Det här känns väldigt spännande, vi hoppas att Spelet om Allsvenskan blir det självklara brädspelet hemma på köksborden nästa vinter”, säger Calle Stjerna, varumärkeschef på Svensk Elitfotboll.

Illustration till Spelet om Allsvenskan av Karl Johnsson. Samtliga lag kommer att presenteras visuellt på spelets kort och övriga komponenter.

 

Korta fakta om Spelet om Allsvenskan

  • De 16 klubbarna i spelet är Malmö FF, IF Elfsborg, BK Häcken, Djurgårdens IF, Mjällby AIF, IFK Norrköping, Örebro SK, Hammarby IF, AIK, IK Sirius FK, Varbergs BoIS FC, IFK Göteborg, Östersunds FK, Halmstads BK och Degerfors IF – samt Kalmar FF.
  • Spelarna väljer ett lag att kontrollera och följer exakt samma spelschema som verklighetens Allsvenska.
  • Varje omgång varar några minuter och alla matcher i omgången spelas samtidigt. Ingen behöver sitta och vänta på sin tur.
  • Lagen har olika spelstil, men är balanserade så att alla kan vinna. Allt hänger på spelarens strategi – samt en gnutta tur på rätt ställe.
  • Spelet om Allsvenskan går ut på att vinna matcher, och särskilt fokus läggs på de heta matcher då två spelare möter varandra i så kallade rivalmöten.
  • Genom att vinna flera matcher i rad ökar lagets självförtroende. Det lag som leder kommer att känna flåset i nacken från övriga.
  • En smart tränare kan påverka resultaten genom att göra rätt byten, sätta press på sina motståndare samt utnyttja stödet från hemmapubliken. I Spelet om Allsvenskan är det alltid fullsatta läktare.
  • Inga kunskaper om fotboll krävs. Däremot bör du vara en riktig vinnarskalle.
  • Spelet är på svenska, för 2-4 spelare och släpps under hösten/vintern 2021. En Kickstarter-kampanj är planerad under våren.

 

Kom i rätt stämning!

 

Kontakt

Robert Johansson
robert.johansson@svenskelitfotboll.se
0703-61 66 74

Orvar Säfström
orvar@fandrake.com
0704-35 00 16

Jimmy Wilhelmsson
jimmy@fandrake.com
0708-26 33 82

 

Om Svensk Elitfotboll

Föreningen Svensk Elitfotboll är en intresseorganisation för de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Uppdraget är att driva utvecklingen av den nationella herrelitfotbollen; sportsligt, ekonomiskt, kommersiellt och administrativt. Genom gemensamma avtal ska Svensk Elitfotboll bidra till att ge elitföreningarna ökade ekonomiska förutsättningar för elitfotboll med siktet inställt på internationella framgångar för svensk klubbfotboll i de av UEFA arrangerade europeiska cuperna. Svensk Elitfotboll medverkar genom marknadsföring och kommunikation till att skapa publikintresse för klubbfotboll på elitnivå.
 

Om Fandrake

Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson på Fandrake har gjort sig kända för stora, vackra, grävande och populära presentböcker – eller coffee table books – inriktade på nördar och fans. Under 2020 lanserades en ny satsning på brädspel, vilken inleddes med en framgångsrik Kickstarter-kampanj för nyutgåvan av det klassiska ALGA-spelet Drakborgen från 1985. För mer information, se www.fandrake.com.


FANDRAKE drivs av Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson, erkända och prisbelönta författare av nördlitteratur och profiler inom spel-, film-, musik-, serie- och retrokulturen.
Följ Fandrake på Facebook, Instragram och YouTube
Representanter för media kan även besöka vår Pressida.
0