Kategorier
Uncategorized

Så blir Kickstarter-kampanjen för nyutgåvan av Drakborgen

Det har gått 35 år sedan Drakborgen lanserades av det klassiska spelföretaget ALGA. Nu är äntligen väntan på en nyutgåva över. Nya Drakborgen finansieras via Kickstarter och kampanjen öppnar onsdagen den 6 maj kl.10:00. Alla detaljer presenteras här.

 

Äntligen är Drakborgen tillbaka!

Det har gått 35 år sedan Drakborgen lanserades av det klassiska spelföretaget ALGA. Nu är äntligen väntan på en nyutgåva över. Nya Drakborgen finansieras via Kickstarter och kampanjen öppnar onsdagen den 6 maj kl.10:00. Alla detaljer presenteras nedan.

LÄNK TILL KICKSTARTER-KAMPANJEN (öppnar 6/5 10:00)

Nyutgåvan av Drakborgen är ett samarbete mellan Fandrake och ALGA – och de ursprungliga konstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne samt illustratören Anders Jeppsson är alla involverade i projektet. För löpande information, anmäl dig till vår mejllista tillägnad enbart Drakborgen.

 

Snabblänkar till rubriker:

Äntligen är Drakborgen tillbaka!
Kickstarter-kampanjen den 6 maj 2020
Nyutgåvan av Drakborgen
Boken om Drakborgen
Kickstarter-exklusiv Drakborgen-tröja
Signerade konstryck av Anders Jeppssons originalartwork
Signerade konsttryck av kända illustratörer
Pledge levels
Stretch goals
Add-ons
Vad är Kickstarter?
Vanliga frågor och svar


 

Kickstarter-kampanjen den 6 maj 2020

Kampanjen för Drakborgen öppnar alltså onsdagen den 6 maj klockan 10.00 och avslutas onsdag kväll den 27 maj. Grundtanken är att nyutgåvan endast ska finnas tillgänglig via kampanjen. Räkna inte med att kunna köpa det i närmaste varuhus om ett år. Dock kommer vi av praktiska skäl att göra en viss överproduktion och en del av dessa exemplar kan komma att säljas efteråt på fandrake.com eller i utvalda butiker. Det enda sättet att vara säker på att få ett exemplar är alltså att vara med i Kickstarter-kampanjen.

Alla som någon gång skickat ut produkter vet hur dyrt det är med fraktkostnader. I denna Kickstarter-kampanj har Fandrake valt att stå för delar av fraktkostnaden för att hålla nere den totala kostnaden för dig som backar.

 

Nyutgåvan av Drakborgen

Nyutgåvan av Drakborgen kommer att vara trogen originalet vad gäller regler, artwork och upplägg, men med dagens höga produktionskvalitet och med största omsorg i varje detalj. Alla originalmålningar av Anders Jeppsson scannas förstås in på nytt, för att bättre lyfta fram deras unika karaktär på brickor, kort och spelfigurer. Drakborgen kommer i en modern, kvadratisk box med plastinlägg för förvaring av spelkomponenter. Spelplanen är något större än den från 1985, och har en sexdelad design istället för fyra.

Observera att denna prototyp saknar mätare för solen och kroppspoäng.

Golvbrickorna är av hög kvalitet, med lätt rundade hörn för hållbarhetens skull. Ett av våra stretch goals (se stretch goals nedan) låser upp en påse till dem, som alternativ till att sprida ut alla på bordet (lådans lock lär vara för litet). Brickornas mått är identiskt med de i originalutgåvan, så att den som vill kan komplettera sitt gamla Drakborgen med nya komponenter.

Spelfigurerna har också fått sig en rejäl uppgradering. Glöm de små, vikta pappersbilderna. Nu är Sigeir Skarpyxe och de andra tillverkade i kraftig kartong. De är också markant större, så att vi för första gången kan se våra hjältar ordentligt.

De nya korten är ett rejält kliv upp från de halvmatta och ömtåliga originalkorten (till vänster nedan). Nu kommer äntligen Anders Jeppssons målningar till sin rätt! Når vi 350 000 kronor drar vi dessutom upp dem till Magic: The Gathering-storlek (till höger nedan). Även korten går att köpa separat, för att komplettera gamla exemplar av spelet.

Bland våra stretch goals som låses upp allteftersom kampanjen växer återfinns kvalitetsförbättringar av spelkort, hjältekort och tärningar. Men vi planerar även att uppgradera spelet med valfria tillägg och alternativa regler som bland annat skrivs av originalkonstruktörerna själva. Vi kommer dessutom att inkludera hela expansionen Drakborgen II i lådan om vi skulle nå detta mål!

 

Boken om Drakborgen

I samband med spelet kommer Fandrake även att släppa en stor coffee table-bok om Drakborgen. I Boken om ALGA finns par sidor anekdoter, lite artwork och dokument från spelets tillkomst på 1980-talet, men det finns så mycket mer att visa och berätta om!

I Boken om Drakborgen kommer vi att presentera mängder av Anders Jeppssons originalbilder, en mer detaljerad redogörelse för hur spelet blev till – och inte minst hur det blev en internationell framgång genom lanseringen av DungeonQuest. Genom hela boken presenterar vi nyfunna originaldokument som visar arbetsgången, inspirationen och samspelet mellan konstruktörer och illustratör.

Boken om Drakborgen är i sitt grundutförande 64 sidor tjock och i mjukband, men kommer att växa både i omfång och lyxighet i takt med att vi låser upp kampanjens stretch goals (se Strech goals nedan). Låt oss tillsammans göra boken maffigare! Denna juvel vill du inte missa om du är ett Drakborgen-fan!

Kickstarter-exklusiv Drakborgen-tröja

I flera av våra pledge-nivåer ingår denna snygga Drakborgen-tröja som enbart finns att tillgå via denna Kickstarter-kampanj – och kommer alltså inte att säljas senare. Motivet bygger på det artwork som finns på baksidan av monsterkorten, som du drar så snart du stött på ett skelett, bergstroll, orch eller en svartalv. Tröjan finns i både vit och svart version. Det finns inte ett enda socialt sammanhang där denna tröja inte ger drar till sig creddiga komplimanger!

Signerade konstryck av Anders Jeppssons artwork

Om du satsar på de högre pledge-nivåerna kan du lägga beslag på ett av fyra signerade konsttryck (med motiven i naturlig storlek på A3-ark) av några av Anders Jeppssons originalartwork som använts till Drakborgen. Vi har valt ut fyra särskilt tuffa artwork: DRAKEN VAKNAR, STUPAD KRIGARE, DÖRRFÄLLA och ÖVERFALLANDE TROLL. Samtliga konsttryck är numrerade och signerade av Anders Jeppsson, och existerar i 25 exemplar vardera. I den högsta pledge-nivån ingår alla fyra.

Signerade konsttryck av kända illustratörer

Vi är många som fascinerats och inspirerats av Drakborgen under vår uppväxt. Därför har vi bett tre av Fandrakes mycket goda vänner inom serie- och illustratörskrået att göra varsin hyllningsbild till Drakborgen, i sina respektive stilar. De är inga mindre än Peter Bergting, Jonas Darnell och Fabian Göranson!

Dessa tre artworks kommer att tillverkas i 25 superhäftiga, numrerade och signerade konsttryck vardera i A3-format. I de allra högsta pledgenivåerna i Kickstartern ingår alla tre, de övriga kommer att finnas som begränsade add-ons som kan läggas till din pledge. Se nedan hur add-ons fungerar.

Anders Jeppssons ateljé där han utförde större delen av arbetet med Drakborgen. (Foto: BRIO)

Pledge levels

Våra pledge levels sträcker sig från enbart själva spelet Drakborgen till ett mer innehållsrikt paket med Boken om Drakborgen och en Kickstarter-exklusiv T-shirt. Vi har också riktigt fina nivåer med signerade konsttryck (se ovan) och en toppnivå där du dels får träffa originalkonstruktörerna på en spelkväll, dels får skapa en NY HJÄLTE, kanske baserad på dig själv eller din favoritrollsperson? Originalkonstnären Anders Jeppsson illustrerar sedan din hjälte som inkluderas I SPELET! Hur awesome är det att få skapa en egen hjältefigur till nyutgåvan av Drakborgen!?


BYBO
25 kronor
Du står bredvid så länge och funderar på om du ska bli en modig ÄVENTYRARE eller rentav HJÄLTE, trots allt.


ÄVENTYRARE
599 kronor plus 59 kronor frakt

 • Du får spelet Drakborgen och alla upplåsta stretch goals som inkluderar denna nivå.


HJÄLTE
899 kronor plus 99 kronor frakt

 • Du får spelet Drakborgen och alla upplåsta stretch goals som inkluderar denna nivå.
 • Du får ett unikt samlarkort i A5-format av DRAKEN VAKNAR som särskilt lämpar sig för signering. Samlarkortet finns även tillgängligt (osignerat) som add-on för 129:-.
 • Du får Boken om Drakborgen (i fysisk version) med originalmålningar av Anders Jeppsson och skissdokument från arbetet med spelet.
 • Du får en särskilt framtagen Drakborgen-tröja i önskad storlek (S/M/L/XL/2XL). Tröjan är helt unik och kommer inte att finnas till försäljning senare.
 • Du får ditt namn inskrivet i spelet och äras som en stupad hjälte i alla åldrars evighet.


VAKEN DRAKE (begränsat till 21)
1 999 kronor plus 99 kronor frakt

 • Du får spelet Drakborgen och alla upplåsta (och särskilt fina) stretch goals som inkluderar denna nivå.
 • Du får ett signerat och numrerat konsttryck (se ovan) av originalmålningen som ligger till grund för spelkortet DRAKEN VAKNAR.
 • Du får ett unikt samlarkort i A5-format av DRAKEN VAKNAR, signerat av spelkonstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne. Samlarkortet finns även tillgängligt (osignerat) som add-on för 129:-.
 • Du får Boken om Drakborgen (i fysisk version samt PDF) med originalmålningar av Anders Jeppsson och skissdokument från arbetet med spelet.
 • Du får en särskilt framtagen Drakborgen-tröja i önskad storlek (S/M/L/XL/2XL). Tröjan är helt unik och kommer inte att finnas till försäljning senare.
 • Du får ditt namn inskrivet i spelet och äras som en särskilt hyllad hjälte i alla åldrars evighet.


ÖVERFALLANDE TROLL (begränsat till 21)
1 999 kronor plus 99 kronor frakt

 • Du får spelet Drakborgen och alla upplåsta (och särskilt fina) stretch goals som inkluderar denna nivå.
 • Du får ett signerat och numrerat konsttryck (se ovan) av originalmålningen som ligger till grund för spelkortet ÖVERFALLANDE TROLL.
 • Du får ett unikt samlarkort i A5-format av DRAKEN VAKNAR, signerat av spelkonstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne. Samlarkortet finns även tillgängligt (osignerat) som add-on för 129:-.
 • Du får Boken om Drakborgen (i fysisk version samt PDF) med originalmålningar av Anders Jeppsson och skissdokument från arbetet med spelet.
 • Du får en särskilt framtagen Drakborgen-tröja i önskad storlek (S/M/L/XL/2XL). Tröjan är helt unik och kommer inte att finnas till försäljning senare.
 • Du får ditt namn inskrivet i spelet och äras som en särskilt hyllad hjälte i alla åldrars evighet.


STUPAD KRIGARE (begränsat till 21)
1 999 kronor plus 99 kronor frakt

 • Du får spelet Drakborgen och alla upplåsta (och särskilt fina) stretch goals som inkluderar denna nivå.
 • Du får ett signerat och numrerat konsttryck (se ovan) av originalmålningen som ligger till grund för spelkortet STUPAD KRIGARE.
 • Du får ett unikt samlarkort i A5-format av DRAKEN VAKNAR, signerat av spelkonstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne. Samlarkortet finns även tillgängligt (osignerat) som add-on för 129:-.
 • Du får Boken om Drakborgen (i fysisk version samt PDF) med originalmålningar av Anders Jeppsson och skissdokument från arbetet med spelet.
 • Du får en särskilt framtagen Drakborgen-tröja i önskad storlek (S/M/L/XL/2XL). Tröjan är helt unik och kommer inte att finnas till försäljning senare.
 • Du får ditt namn inskrivet i spelet och äras som en särskilt hyllad hjälte i alla åldrars evighet.


DÖRRFÄLLA (begränsat till 21)
1 999 kronor plus 99 kronor frakt

 • Du får spelet Drakborgen och alla upplåsta (och särskilt fina) stretch goals som inkluderar denna nivå.
 • Du får ett signerat och numrerat konsttryck (se ovan) av originalmålningen som ligger till grund för spelkortet DÖRRFÄLLA.
 • Du får ett unikt samlarkort i A5-format av DRAKEN VAKNAR, signerat av spelkonstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne. Samlarkortet finns även tillgängligt (osignerat) som add-on för 129:-.
 • Du får Boken om Drakborgen (i fysisk version samt PDF) med originalmålningar av Anders Jeppsson och skissdokument från arbetet med spelet.
 • Du får en särskilt framtagen Drakborgen-tröja i önskad storlek (S/M/L/XL/2XL). Tröjan är helt unik och kommer inte att finnas till försäljning senare.
 • Du får ditt namn inskrivet i spelet och äras som en särskilt hyllad hjälte i alla åldrars evighet.


T’SIRAMAN TROLLKARLEN (begränsat till 4)
7 999 kronor plus 99 kronor frakt

 • Du får spelet Drakborgen och alla upplåsta (och särskilt fina) stretch goals som inkluderar denna nivå.
 • Du får skapa en NY HJÄLTEFIGUR till Drakborgen som följer med i nyutgåvan av spelet. Denna kan utgå från en av dina rollpersoner i ett fantasyrollspel eller vara helt påhittad. Figuren måste dock godkännas av både Fandrake och ALGA. Anders Jeppsson kommer därefter att måla din figur efter din beskrivning. Originalmålningen till hjältekortet är därefter din, signerad av Anders Jeppsson och med bifogat äkthetsintyg.
 • Du får träffa de ursprungliga spelkonstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne för en SPELKVÄLL i Stockholm (datum bestäms senare) och utmana dem och övriga T’SIRAMAN TROLLKARLEN på Drakborgen. Då kan du passa på att ställa de frågor du alltid undrat över samt få feedback på den spelfigur du själv skapat.
 • Du får SAMTLIGA fyra signerade och numrerade konsttryck (se ovan) av originalmålningarna som ligger till grund för spelkorten DRAKEN VAKNAR, ÖVERFALLANDE TROLL, STUPAD KRIGARE och DÖRRFÄLLA.
 • Du får ett exemplar VARDERA av samtliga konsttryck av tre svenska illustratörers tolkningar av Drakborgen (se ovan). Konstnärerna är Jonas Darnell, Peter Bergting och Fabian Göransson. Konsttrycken är helt unika för denna Kickstarter och finns även som add-on i begränsad upplaga (25 stycken vardera).
 • Du får ett unikt samlarkort i A5-format av DRAKEN VAKNAR, signerat av spelkonstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne. Samlarkortet finns även tillgängligt (osignerat) som add-on för 129:-.
 • Du får Boken om Drakborgen (i fysisk version samt PDF) med originalmålningar av Anders Jeppsson och skissdokument från arbetet med spelet.
 • Du får en särskilt framtagen Drakborgen-tröja i önskad storlek (S/M/L/XL/2XL). Tröjan är helt unik och kommer inte att finnas till försäljning senare.
 • Du får ditt namn inskrivet i spelet och äras som en en av din tids största hjältar i alla åldrars evighet.

Konstruktören Jakob Bonds yngre bror Gustav, och en tidig prototyp av Drakborgen. (Foto: Jakob Bonds)

Stretch goals

Det satta målet för Kickstarter-kampanjen för nyutgåvan av Drakborgen är 200 000 kronor. Så snart vi nått detta mål börjar vi tillsammans kämpa för att låsa upp våra stretch goals som bidrar med extra goodies.

225 000:-
Drakborgen-klistermärke (ÄVENTYRARE och uppåt)
Du får ett ”Jag överlevde Drakborgen”-klistermärke som är en replika på det klistermärke som medföljde originalspelet från 1985.

250 000:-
ALGA-tärning (ÄVENTYRARE och uppåt)
Du får en röd ALGA-tärning utan extra kostnad. Denna är en rest från ALGA:s lager i Vittsjö och alltså inte nytillverkad. Gäller så långt lagret räcker: först till kvarn.

275 000:-
Kvinnliga hjältar (ÄVENTYRARE och uppåt)
Förutom de fyra klassiska manliga hjältarna inkuderar vi även fyra kvinnliga hjältar med exakt samma egenskaper som de manliga, men med nya illustrationer av Anders Jeppsson. Givetvis får dessa fyra nya hjältar även nya namn som präglas av deras personlighet.

300 000:-
16 sidor till i Boken om Drakborgen
Den åtråvärda Boken om Drakborgen som följer med pledge levels från HJÄLTE och uppåt (och finns som add-on) får ytterligare 16 sidor, alltså totalt 80 sidor.

325 000:-
Regeltillägg 1 – Rumsbrickor och rumskort (ÄVENTYRARE och uppåt)
Originalkonstruktörerna Dan Glimne och Jakob Bonds har tagit fram ett antal regeltillägg som vi inofficiellt kallar ”Drakborgen III”. Dessa inkluderar helt nytt innehåll du kan välja att ha med eller exkludera när du spelar, det är upp till dig. Själva regeltilläggen kommer att ingå i regelboken.

350 000:-
Spelkort i större format (ÄVENTYRARE och uppåt)
Alla spelkort i Drakborgen får ett större standardformat av typen Magic: the Gathering (63 x 88 mm). Inlagan i spelboxen kommer dessutom att anpassas så att även sleevade kort i plastficka får plats.

375 000:-
Bakgrundsberättelsen om Drakborgen (ÄVENTYRARE och uppåt)
Spelets ena konstruktör Dan Glimne skriver klart bakgrundsberättelsen som i dag endast finns nedtecknad i punktform i olika produktionsdokument. ”Storyn finns i mitt huvud”, har han förklarat – och nu ska han få teckna ned den. Medföljer i regelboken. Perfekt som stämningshöjare eller som grund för en rollspelskampanj i valfritt fantasyrollspel!

400 000:-
Regeltillägg 2 – Skatter och föremål (ÄVENTYRARE och uppåt)
Originalkonstruktörerna Dan Glimne och Jakob Bonds har tagit fram ett antal regeltillägg som vi inofficiellt kallar ”Drakborgen III”. Dessa inkluderar helt nytt innehåll du kan välja att ha med eller exkludera när du spelar, det är upp till dig. Själva regeltilläggen kommer att ingå i regelboken.

425 000:-
16 sidor till i Boken om Drakborgen
Den åtråvärda Boken om Drakborgen som följer med pledge levels från HJÄLTE och uppåt (och finns som add-on) får ytterligare 16 sidor, alltså totalt 96 sidor.

450 000:-
Stora och stadiga hjältekort
Alla hjältekort som beskriver en spelbar hjälte i Drakborgen får ett större standardformat av hård kartong (ca 100 x 150 mm) – vilket även lyfter fram Anders Jeppssons illustrationer mycket bättre.

475 000:-
16 sidor till i Boken om Drakborgen
Den åtråvärda Boken om Drakborgen som följer med pledge levels från HJÄLTE och uppåt (och finns som add-on) får ytterligare 16 sidor, alltså totalt 112 sidor.

500 000:-
Klassisk poster ”Borgen”
Vi tar fram en poster (70 x 100 cm) av Anders Jeppssons originalmålning på omslaget till Drakborgen från 1985. Postern tillfaller VAKEN DRAKE, ÖVERFALLANDE TROLL, STUPAD KRIGARE, DÖRRFÄLLA och T’SIRAMAN TROLLKARLEN utan extra kostnad och blir även tillgänglig som add-on för 199:-.

525 000:-
Coolare och snyggare tärningar
Vi byter ut standardtärningarna (T6 och T12) mot snyggare varianter av BEN FRÅN STUPADE ÄVENTYRARE (OBS: äventyrarfacket tvingar oss att använda fejkben). I det fall vi skulle låsa upp Drakborgen II-expansionen inkluderar vi även en T10 i samma stil.

550 000:-
Regeltillägg 3 – Fällor och faror (ÄVENTYRARE och uppåt)
Originalkonstruktörerna Dan Glimne och Jakob Bonds har tagit fram ett antal regeltillägg som vi inofficiellt kallar ”Drakborgen III”. Dessa inkluderar helt nytt innehåll du kan välja att ha med eller exkludera när du spelar, det är upp till dig. Själva regeltilläggen kommer att ingå i regelboken.

575 000:-
Boken om ALGA i PDF (ÄVENTYRARE och uppåt)
Vi bjuder alla backare från ÄVENTYRARE och uppåt på hela Boken om ALGA i PDF-format. Den släpptes under julen 2019 och är snart helt slutsåld i pappersversion.

600 000:-
Boken om Drakborgen blir inbunden
Den åtråvärda Boken om Drakborgen som följer med pledge levels från HJÄLTE och uppåt (och finns som add-on) blir inbunden med lyxiga detaljer på omslaget.

650 000:-
16 sidor till i Boken om Drakborgen
Den åtråvärda Boken om Drakborgen som följer med pledge levels från HJÄLTE och uppåt (och finns som add-on) får ytterligare 16 sidor, alltså totalt 128 sidor.

700 000:-
Lyxig påse för rumsbrickorna (ÄVENTYRARE och uppåt)
Du får en snygg tygpåse att slumpmässigt plocka rumsbrickor från, hellre än att ha dem i locket eller utspridda på spelbordet. Givetvis ser vi till att rumsbrickorna är rejäla så att de inte skadas av att plockas ur påsen.

750 000:-
DRAKBORGEN II (ÄVENTYRARE och uppåt)
DET ALLA VÄNTAT PÅ! Hela innehållet i den eftertraktade expansionen DRAKBORGEN II ingår i grundspelet. Inlagan i spelboxen kommer dessutom att utvidgas så att även detta extrainnehåll får plats.

800 000:-
16 sidor till i Boken om Drakborgen
Den åtråvärda Boken om Drakborgen som följer med pledge levels från HJÄLTE och uppåt (och finns som add-on) får ytterligare 16 sidor, alltså totalt 144 sidor.

850 000:-
HEMLIGT – avslöjas senare.

900 000:-
HEMLIGT – avslöjas senare.

950 000:-
HEMLIGT – avslöjas senare.

1 000 000:-
HEMLIGT – avslöjas senare.

En av originalmålningarna som ligger till grund för rumsbrickorna.

Add-ons

En add-on är något du kan lägga till din pledge. Du bestämmer dig för vilka add-ons du vill ha – och adderar deras totala värde i din pledge.
Exempel: om du vill backa denna Kickstarter-kampanj med nivån HJÄLTE och lägga till en poster – så blir totalsumman du ska lägga in 998:- (HJÄLTE plus frakt) samt extra 199:- (för en poster), vilket ger en total på 1 197 kronor inklusive frakt.

Efter lyckad Kickstarter kommer vi att fråga dig (via en så kallad pledge manager) vilken add-on du vill ha för de pengar du lagt in. Då får du även en andra chans att lägga till mer och välja ännu fler add-ons, om du skulle vilja det.

Observera att en del add-ons är begränsade i antal. Dessa add-ons kommer inte att kunna väljas förrän Kickstarter-kampanjen är avslutad och då är det först till kvarn i vår pledge manager Crowdox som gäller.

Boken om Drakborgen 299:-
Exklusiv Tröja (Monster) S/M/L/XL/2XL 239:-
Konsttryck (Peter Bergting) OBS: begränsad till 21 exemplar 999:-
Konsttryck (Fabian Göranson) OBS: begränsad till 21 exemplar 999:-
Konsttryck (Jonas Darnell) OBS: begränsad till 21 exemplar 999:-
Unikt samlarkort (A5) 129:-
Extra uppsättning spelkort (kompatibla med Drakborgen från 1985) 199:-
Extra uppsättning rumsbrickor (kompatibla med Drakborgen 1985) 199:-
Boken om ALGA (inbunden) 299:-
Alga-stickers (3 olika) 49:-
Alga kylskåpsmagnet 49:-
Tröja (Drakborgen) S/M/L/XL/2XL 189:-
Tröja (ALGA) S/M/L/XL/2XL samt ladies M/L 189:-
Tröja (ALGA-barnen) S/M/L/XL/2XL samt ladies M/L 189:-

 

ALLTSÅ … Kickstarter-kampanjen för nyutgåvan av Drakborgen öppnar onsdagen den 6 maj klockan 10.00 och avslutas onsdag kväll den 27 maj. Länken till Kickstarter-kampanjen hittar du nedan. Vill du få reda på alla nyheter först av alla rekommenderar vi att du prenumererar på nyhetsbrevet om Drakborgen (se överst på sidan)

LÄNK TILL KICKSTARTER-KAMPANJEN (öppnar 6/5 10:00)

/Jimmy, Orvar & Maya på Fandrake

Anders Jeppssons originalskiss av kortet Benknotor, med Dan Glimnes bifall.

Vad är Kickstarter?

Kickstarter är en plattform för sk crowdfunding, gräsrotsfinansiering. Det innebär att ett projekt presenteras, och du kan sedan välja att lägga pengar i projektet (vilket kallas att backa) så att det kan bli av. Det finns ett bestämt pengamål som måste uppnås för att det alls ska genomföras, och när väl den summan är uppnådd finns det ett antal strech goals som låses upp ett efter ett när totalsumman växer. Slutprodukten blir alltså bättre/större/mer innehållsrik om fler backar projektet.

Varje backare väljer att gå in på en pledge levels, alltså en nivå som ger olika mycket godsaker om projektet blir av. Höga pledge levels brukar innebära riktigt fina grejer, medan ”normalnivån” ofta ger produkten i standardutförande. Om Drakborgens Kickstarter-kampanj inte når grundmålet på 200 000 kronor kommer vi inte att tillverka spelet, och alla backers får sina pengar tillbaka.

För att kunna backa ett projekt på Kickstarter behöver du vara registrerad och inloggad som användare. Detta kan du förbereda redan nu, så att du står redo på onsdagen den 6 maj kl.10:00 när vi öppnar. Du registrerar ditt konto på www.kickstarter.com/login. Om du redan är användare på Kickstarter ber vi dig dubbelkolla att din registrerade mailadress är en du fortfarande använder.

LÄNK TILL KICKSTARTER-KAMPANJEN (öppnar 6/5 10:00)

Anders Jeppssons originalskiss av kortet Kista, med Dan Glimnes bifall.

Vanliga frågor och svar

Vilken är länken till Kickstarter-kampanjen?
https://kickstarter.com/projects/fandrake/drakborgen

Hur går det till när backare av T’SIRAMAN TROLLKARLEN får skapa sin hjältefigur?
Efter avslutad framgångsrik Kickstarter-kampanj skickar Fandrake ut ett formulär till varje backare av T’SIRAMAN TROLLKARLEN. Där fyller de i en beskrivning av hjälten och ger förslag på namn, förmågor och utrustning. På detta formulär finns även ett antal poäng som kan delas ut på de olika egenskaperna som helst ska stämma in på beskrivningen av hjälten. När detta är inskickat kikar vi och de ursprungliga konstruktörerna samt ALGA-representanter på förslaget – och återkommer med feedback. Därefter sker en löpande dialog till dess vi kommer fram till det slutliga resultatet. Först då ges Anders Jeppsson instruktioner om hur han ska teckna den nya hjälten, vilket först sker via en snabb skiss. Efter en feedbackrunda börjar han sedan måla det originalartwork som ska ligga till grund för hjältefiguren i spelet.

När avslöjas era hemliga stretch goals?
De avslöjas i takt med att vi börjar närma oss dem.

Alla add-ons ni nämner i era stretch goals står ju inte med i listan över add-ons?
Vi lägger inte till en add-on i listan förrän dess stretch goal har låsts upp.

Kommer några bilder på det nya spelet, eller köper man i blindo?
Det är väldigt mycket information som skall förmedlas inför den här Kickstartern, därför har vi valt att dela upp det lite. I kommande uppdateringar går vi in på själva spelets beståndsdelar, det vill säga spelplan, figurer, kort med mera.

Kan jag köpa flera pledge-nivåer samtidigt, till exempel 2 x HJÄLTE plus 1 x ÄVENTYRARE?
Ja, det kan du – förutsatt att det inte gäller begränsade pledge levels – en sådan kan du bara köpa en enda. Men det går utmärkt att lägga till flera HJÄLTE och ÄVENTYRARE. Du väljer då en pledge-nivå, till exempel HJÄLTE men lägger till extra pengar så att det täcker de ytterligare nivåer du vill ha (en HJÄLTE och en ÄVENTYRARE till i exemplet ovan). När kampanjen är över kan du välja alla önskade pledge-nivåer i den pledge manager du kommer att få tillgång till. Däremot kommer alla valda pledge-nivåer att behandlas som separata, du behöver alltså även lägga till frakt för var och en av dem. Du kan även få dem skickade till olika adresser, om du vill: det löser vi också i pledge managern efteråt.

Räknas fraktkostnader till totalsumman som tar oss mot stretch goals?
Ja, det gör den.

Kan man följa kampanjen och hur den (förhoppningsvis) växer i realtid?
Ja, det kan du. Varje förändring syns direkt på sidan, men vem som backar projektet är dolt.

När tror ni Drakborgen kommer att vara klart och skickas ut?
Vi hoppas på att ha klart spelet till julen 2020, men i dessa märkliga tider vågar vi inte lova något i dagsläget. Givetvis för vi löpande dialog om läget med alla som backat.

Vad menar ni med att Anders Jeppssons konsttryck är i ”naturlig storlek”?
Det innebär att det tryckta motivet är i samma storlek som det målade originalet. Dock skiljer sig pappersstorlekarna åt bland de olika originalen, då de är utskurna från ett större ark. Samtliga motiv kommer alltså att vara i naturlig storlek, men tryckas på ett ark av A3-storlek med vit bård runt själva motivet.

Hur stora är konsttrycken av tre kända illustratörer?
Även dessa konsttryck kommer att tryckas på A3-ark med vit bård runt motivet.

 

Reklambild som målades av Anders Jeppsson enkom för att användas i ALGA:s kataloger.
0
  0
  Din varukorg
  Din varukorg är tomTill butiken